Saturday, October 25, 2008

perjuangan selesai....

Alhamdulillah....perjuangan aku selama 10 bulan untuk bergelar seorang pendidik akhirnya telah tamat. Hari khamis lepas 23/10/08 merupakan hari terkahir aku di SMKTATAR, juga hari terakhir aku bertemu kawan2 yg sama2 berjuang iaitu salehha dan kak nina sejak dari jan. lagi. Aku nak ucapkan berbanyak2 terima kasih pada guru2 sekolah tu yg bnyk bagi tunjuk ajar terutamanya kak zulina. Juga kepada salehha dan kak nina.

Tamat waktu persekolahan, aku, salehha, kak nina dan zahirusalwa sama2 meraikan kejayaan kami di KFC, Jitra. ye la, pasni bukan senang nak jumpa. masing2 dah ada family sendiri dan mula bawa haluan masing2. Dahtu, posting plak tak tau nak kena campak mana. Ni gambar yang sempat aku snap waktu kat kfc tu.




yg lelaki tu juga budak dpli, harmizal nama dia. dia datang dengan tajol. saje nak borak2 utk terakhir kalinya. kami balik rumah masing2 lebih kurang pukul 5 ptg.

Hb juga dah sampai ke kedah pkl 1 pg tadi. Aku sekarang tengah sibuk2 nak kemas barang sebab insya-Allah esok kami akan bertolak balik. Tapi, destinasi kami bukan terus balik KL, aku nak singgah rumah kak chik n bang chik kat kulim. Rindu kat depa sekeluarga. Then tido kulim 1 malam, pastu singgah n tido satu malam kat kuala kangsar. Hb rindu mak dia...hehehehe.... maklum la anak kesayangan... hari selasa baru kami akan bertolak balik KL.



Pasni, lambat plak aku nak update blog ni. kat kl rumah aku xde internet. ingat nak pasang gak la. tapi, tak tau bulan berapa baru pasang sebab nak pindah rumah kan. rasa sesak nafas aku sebab xde internet kat rumah. hihihi...kat kedah siap pakai wireless lagi. not bad. aku mesti rindu kg aku nih bila balik sana, rindu arwah ayah, rindu suasana kat sini yang damai, makanan yang sedap, ikan2 dan ayam kat pasar segar2, jiran yang baik (kak bushra n abg usop), pendek kata semuanya.... segala yang di sini cukup menenangkan aku. aku heppi kat kedah ni. lagi aku rindu tok n tok wan... tiap kali cuti sekolah aku mesti akan balik. hujung tahun aku cakap kat hb, dia kena jadi orang bujang sebab aku dgn baihaqi nak balik lepak kat kedah. hati aku serasi kat sini. xbnyk masalah.... baihaqi juga bahagia kat sini. ada mak tok,mak njang n mak lang yang sentiasa melayan dia dan begitu ambil berat.

bye kampungku... aku rinduuuuuu...kalau la suami aku boleh balik n kerja di sini, aku akan jadi manusia dan isteri yang paling bahagia....kalau lah suami aku memahami hati ku...huhuhu....







.

Saturday, October 11, 2008

cerita weken

hari ni aku sibuk banget. awal2 pagi lagi aku dah bangun dan jemur baju kat ampaian. then, aku buat 1 mug air utk bekfes. menu pagi ni cuma teh dan roti saja. malas aku nak masak sebab semua org dalam rumah ni belum bangun. baaihaqi pun still tido lagi. semalam dia lena awal gak, pukul 12. what did i do then?
8.00 am - kemas dapur, cuci pinggan mangkuk, sapu sampah dan mop lantai
9.30 am - nonton tv jap. xde citer menarik
10.00 am - mandikan si kecik.
10.30 am - basuh baju. 1 besen besar aku basuh. huhuhu...penat.
11.30 am - mandi
12.00 - masak makan tengahari. menu simple jer - peria goreng, ikan kembung goreng, sambal belacan
1.00 - my baby is sleeping, so aku depan pc update blog.


pasni, aku nak makan tengahari, then iron baju for the whole week. tak la memalam kelam kabut nak iron. last week nyer baju, hb dah iron. muahhhhh... love u hb. lagi, aku nak buat rancangan mengajar.
now let's take a look for all these pictures. aku ada snap gambar2 pokok kat rumah yang mak aku tanam, pic baihaqi tengah tido..nyenyak sangat....cumil. love u son..gambar curtain raya...purple colour...murah tapi cantik. mak aku yang jahit sendiri, pic menu hari ni. layanzzz.....



Thursday, October 9, 2008

Puasa dah, raya pun sudah. pejam celik, pejam celik...sedar tak sedar tinggal lagi 2 minggu saja aku akan praktikal kat tunku anum ni. minggu depan, hari khamis lecturer akan turun untuk observe untuk kali ke-3; kali terakhir. kalau dah lepas, aku memang lega gilerrr... hehehe...aku ekceli dah tak sabar2 nak habis. bukan apa, aku terlebih excited nak balik kl, nak pindah rumah la katakan. tapi bila fikir2 aku kena tinggalkan mak, sedih gak. mesti mak sunyi sebab baihaqi dah takde. tapi, itu lah hidup kan. setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan.

DPLI ni banyak mengajar aku tentang hidup. aku lebih tahu untuk menghargai orang especially suami aku. bukan lah dulu aku tak hargai, cuma kali ni aku dapat merasakan susahnya seorang ibu itu membesarkan anak tanpa suami, dan betapa perlunya bantuan suami untuk besarkan anak. sedangkan seorang anak pun aku rasa sukar terutama bila anak tak sihat, aku memang tabik habis pada ibu2 tunggal di luar sana yang berupaya membesarkan anak sehingga menjadi insan berjaya dunia dan akhirat. Juga aku belajar bahawa untuk dapatkan sesuatu kita perlu korbankan sesuatu. Satu lagi, aku lebih menghargai mak, cik ah, kakak dan semua ahli keluarga aku sebab tanpa bantuan dan sokongan mereka, pasti perjalanan yang aku tempuh ni akan lebih sukar; dan besar kemungkinan akan terkandas di tengah jalan. Jadi, aku faham betapa pentingnya saudara-mara dan sokongan moral. Aku juga tahu peranan kawan itu juga penting. Macam salehha, dia dan aku serupa, berjauhan dengan suami. Dengan adanya dia, aku juga turut kuat untuk menghadapi setiap cabaran. Aku lebih berdikari, dari seorang yang tidak tahu memandu, aku dah pandai memandu. Dari seorang yang lemah, aku jadi kuat.

Aku pun tak pernah expect yang aku boleh go through semua ni sampai akhir. It's not easy man! That's what can i said. If we are not strong enuff, memang masalah. Huru-hara hidup! But for me, sebab aku terima full support from hb, my mother especially, aku boleh habiskan DPLI ni. Thank you to all for your kindness and cooperation.

Cerita rumah

Rumah aku dah siap renovate. Yehaaaaa!!!!! best banget. Ni ada pic yg hb snap pakai handphone. Sebab tu tak clear sangat.

Dari atas kiri: extend dapur (konon2 wet kitchen merangkap stor la kot), luar rumah yang dicat semula.

Bawah kiri: bahagian depan rumah, bilik air ketiga tanpa tandas.

Sunday, September 28, 2008

Salam Aidilfitri!!!!

Sepatutnya aku post ni seblm raya, tapi tenet prob. So, aku post hari ni la...

Hari ni last day aku berbuka puasa dengan family aku. esok lepas zohor, aku, hb n baihaqi akan bertolak ke kuala kangsar. huhuhu...sedih tinggal kan mak. menu berbuka hari ni ialah popia, murtabak dan nasi. hari ni hb ajak aku pegi jitra. beli kasut raya si kecik n baju raya aku. mula2 memang tak plan pun nak beli baju raya, tapi hb kesiankan aku kot. hehehe...jadi dia beli gak la. walau pun harga baju murah jer, aku tetap heppi. ye la, pemberian dari suami kan...sape yang tak suka. kasut untuk si kecik plak kami beli 2 pasang. heppi si kecik tu, sibuk usung kasut dia ke hulu ke hilir. semalam dia cewi sebab ayah dia beli songkok. asik buang, pakai jer. terhibur kami sekeluarga tengok gelagat dia. mak aku mesti rasa sunyi giler bila kami balik kuala esok. mana tak nya, si kecik tu hari2 sibuk di dapur time masak dan time berbuka. walau penat layan dia, tapi besttt....waktu kat jitra tadi, kami singgah pasar malam beli daun palas. 1 ikat harga RM4. pendek2 daun tu. mak nak buat ketupat esok pagi untuk kami bawa ke kuala. thank you mak...muahhh!!!! susah-susah jer dok kalut nak bagi bekal. kami tak kisah pun kalau takde bekal.

Mak dah seminggu dah tido kat rumah kawan dia kat tanah merah sebab dekat dengan masjid. tiap-tiap malam diorang g qiamullail kat masjid tanah merah. sahur pun kat situ gak. aku kagum dengan mak, dia sanggup naik motor sorang2 awal2 pagi kalau dia nak g masjid sembahyang subuh. dulu, waktu arwah ayah ada, memang diorang rajin ke masjid untuk sembahyang subuh, maghrib dan isyak. hari jumaat pulak, diorang berdua ngaji agama. kuliah2 agama memang kerap la dioarang pegi. tapi sejak ayah dah takde, mak memang lonely. takde teman nak ke masjid dan kuliah agama. mak dah takde tempat nak merujuk hukum hakam agama. bila baca kitab, mak tak boleh nak tanya ayah macam2...kehilangan ayah merupakan satu kerugian dan kehilangan besar buat aku dan keluarga aku. aku memang simpati dekat mak. kesian mak...

Rindu ayah...

Pagi tadi lepas subuh, aku drive keter dengan Cik Ah menuju ke Derang; ziarah kubur arwah ayah. Aku dan Cik Ah hadiahkan bacaan Yassin dan tahlil untuk arwah..Allah saja yang tahu betapa dalam rindu aku pada dia. Kalau aku duduk sorang-sorang, aku kerap terfikir kan ayah terutama time2 lepas solat. Setiap kali aku teringatkan arwah, hati aku jadi pilu sangat, rindu....rindu yang teramat dalam. Kadang-kadang menitis gak air mata.

Aku sebenarnya tak puas bermanja dengan arwah ayah. Bila aku rindu, badan dan hati aku jadi lemah, rasa tak berdaya nak buat apa pun. Sebab tu, aku tak boleh fikir lama pasal arwah. Semangat aku serasa terbang melayang...hilanggg....dia ayah yang terhebat, anugerah Allah untuk kami sekeluarga. Dia mendidik kami cukup sempurna dari segi semua aspek, agama, akademik, sosial etc. Dia ajar kami berjemaah, dia ajar kami baca al-Quran, dia jadikan dirinya contoh teladan terbaik buat aku dan keluarga aku. Kehilangan arwah menemui Ilahi memang tidak akan ada gantinya...Ayah... aku sayannnggggggg sangat kat ayah...aku rinduuuuuuuu sangat kat ayah. Kalau lah kita boleh berjumpa lagi, aku lah manusia yang paling bahagia di atas muka bumi ni...Semoga roh ayah dicucuri rahmat dan dimasukkan bersama golongan para solihin, para syuhada dan para anbiya.... Al-Fatihah...


Ni gambar si kecik chewi dapat songkok... huhuhu...



Untuk muslimin dan muslimat,

SELAMAT MENYAMBUT LEBARAN. MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Thursday, September 18, 2008

cikgu oh cikgu.....

Hari ni tetiba jer aku rasa rajin nak update blog nih. Walaupun sebenarnya aku tak tau nak tulis apa, aku nak update gak. Hari khamis aku kena ngajar 6 waktu. huhuhu...penat wei bulan2 posa ni. bukan apa, kalau pensyarah tu tak pe lagik, sebab cakap pakai mikrofon. then ngajar budak2 besar, tak yah nak jerit2 utk bagi budak2 pay attention. cikgu....kes haru sebab suara kena super duper power. kena makan power root nih! bukan mudah nak bagi budak2 pay attention. diorang suka sembang, n wat menda lain especially bila ngajar subjek computer.

bab kejer rumah plak, tok sah cakap la. kalau 1 kelas tu 40 budak, nak dapat separuh siapkan kejer n hantar kat kita pun seksa. Aku dah tak larat membebel dah. haruuuu!!! budak2 sekarang tak heran kat cikgu. no respect at all! aku ngamuk sakan kelas matematik hari isnin lepas. memang waktu tu aku marah giler sebab 9 orang je budak yg siapkan homework. yang lain tu sumer...ermmm.tak tau la aku nak cakap. kejer dah la sikit jer aku bagi. pun tak siap. ada yg tak bawa buku. huh...tinggal kat rumah suruh nenek diorang baca kot! tengah aku marah tu, ada la pulak sorang budak ni, of course boy dok ngajuk aku. apa lagi, aku kata kat budak tu, "awak memang biadap dan kurang ajar. tak belajar budi bahasa ke? awak tak respect cikgu awak langsung!!" suara aku waktu tu memang tinggi habis. aku rasa muka aku pun dah merah padam; tahan marah. kalau la budak tu anak aku ke, adik aku ke, memang dia dah makan penampar aku. cara dia tu sangat biadap.

patut la cikgu cepat dapat darah tinggi n jantung. asyik marah2 jer. macam mana tak marah? takkan nak biar diorang tu tak buat kejer. aku tak reti nak tengok saja. takkan tak tegur bila diorang berperangai buruk. kan tugas guru tu mengajar, mendidik dan membimbing. phewwww!!! memang tugas guru ni begitu berat dan mencabar. bila aku dah masuk dalam profesion ni baru aku tau dan faham naper guru selalu fight untuk mintak itu ini. kalau compare dengan pegawai kerajaan lain, dari segi fasiliti, cikgu lah yg paling kesian. aku kan dulu keje pegawai kerajaan gak. so, memang terasa sangat kekurangan fasiliti nih. kesian cikgu.... tempat duduk kat sekolah pun kongsi2 meja jer, bilik guru takde aircond...sedangkan pegawai kerajaan lain bergred 41 gak duduk dalam bilik sorang2, ada aircond, telefon, computer, printer, transport jabatan.....cikgu apa pun takde. even aku nak fotostat nota budak pun, boleh orang kat pejabat tu mintak duit. saborrrrr je la....


jadi, aku memang tak pelik bila NUTP mintak macam2 utk cikgu... bukan bermakna cikgu ni demand. tapi, ye la kemudahan tu penting untuk keselesaan cikgu nak buat kerja. aku dulu pun kata cikgu ngada2 mintak itu ini. tapi, bila aku dah jadi cikgu, baru aku faham situasi sebenar macam mana. perittttt!!!!
hehehe...rupa-rupanya aku nak update blog hari ni utk luahan rasa hati...

aku suka gambar ni. tapi sayang...kaburrrrrr....


mak aku n baihaqi kat rumah aku di kepong

Wednesday, September 17, 2008

Selamat berpuasa!!!

Hari ni dah genap 17 hari dah kita puasa. aku baru nak wish... hehehe...lagi pun hari ni nuzul quran. memang hari istimewa umat islam. aku puasa kat kedah tahun ni. seronok puasa kat sini sebab mak suka masak. tiap2 hari ada jer menda yang mak masak. sedap2 plak tu.... dari awal puasa, mak dah buat lompang, karipap, cucur udang, cucur badak, tepung bungkus, kuih bom, cucur kacang, cendol, pulut udang, gado2, eiiiii....macam2 lagi la. sukanya haku....sejak kawen ni, aku rasa ni lah peluang keemasan seumur hidup aku yang takkan berulang lagi. ye la, pas ni aku akan bersama hb jer. mana ada lagi peluang nak puasa sampai sebulan dengan mak aku kan? pagi2 mak dah masak sahur. teruk la aku ni...sebab aku tak tolong mak prepare sahur pun. aku bangun makan jer.... nasib baik mak sendiri, kalau mak mertua habis aku!!


Citer si kecil


baihaqi plak sekarang ni suka tido lewat. adoiiii laaa....kengkadang bila aku penat sangat, memang terasa betul2 uji kesabaran haku yang sikit ni. huhuhu.... bayangkan malam2 bulan posa ni dia boleh tidor pukul 1-2 pagi. macam mana la aku nak bangun awal masak sahur. pening kepala...hari2 tak cukup tidur. baihaqi dah makin bijak. kalau dia tumpahkan air, pandai dah cari kain lap air tu. pastu, dia minat sungguh tengok Tom Tom bak kat astro ceria. siap joget2...kelakar and cumilllll gitewww.... pastu dia minat rancangan mari mengaji. pandai gak ajuk budak2 tu cakap "Yaaaaaaa Rabb!". Siap tiru gaya tangan lagi. Cute!!! Si kecik ni makin aktif. Seminit pun tak duduk diam, kecuali dia tido. Kalau time berbuka tu, mula dia kalut nak makan sama. Jenuh mak aku dok melayan dia. Pantang tengok mak tok makan apa, sibuk la nak sama. Mak aku plak, dah nama pun cucu, layan habis arrr....


Persiapan raya


Tahun ni aku raya kat kuala kangsar, kampung hb. Biasa suasana pagi raya atau malam raya kat kampung hb tak meriah. Kedah lagi meriah. Bukan sebab aku dok kedah aku cakap camtu, tapi memang hakikat dan diakui oleh ramai kawan2 aku yang bukan orang kedah, tapi kawen dgn org kedah. Kebanyakan kawan2 aku suka balik raya kat kedah sebab suasana tu lebih happening. Persiapan raya tahun ni ala kadar jer. Maklum la, aku n hb sama2 pokai tahun ni. Baju raya akau tak beli kot, hb pun sama. Cuma beli baju si kecik tu jer. Kuih pun sikit saja yang hb beli. Kami banyak nak pakai duit. Hujung tahun nak pindah rumah lagi. Mana nak cekau duit banyak2. Kena berjimat.


Sekarang ni, hb tengah monitor rumah kat sg buaya. Tambah dapur dan 1 bilik air tanpa tandas. Aku yg nak bilik air tu sebab aku tak suka berus baju sambil bertinggung tepi tong jamban. Geliiiii.... aku rasa cam baju aku basuh tak cuci... hiiiii.... Aku cakap kat hb, kalau dia tak tambah, aku tak mo basuh baju. Pakai mesin jer aku buat, kalau baju kena basuh tangan, aku suruh hb basuh. hihihihi.....Sekarang harga bahan binaan naik 40%, tambah 2 ruang kecik camtu pun dah makan kos lebih kurang RM11k. hadoiiiii....kopak poket. dah la aku hujung tahun ni takde gaji. sabau je.....tapi dah nak selesa, terpaksa la korbankan wang juga. lagi lama tangguh, lagi mahal kos bahan binaan. hopefully, pelan hujung tahun kami akan berjalan lancar....

Sunday, August 24, 2008

pra-guru sebenar...

pelik kan bunyi tajuk. ekceli aku nak story mory yang aku dah kena mulakan latihan praktikal ngajar hujung julai lepas. ermmmm...1st day tu mmg ngeri...dup dap jer hati ni mula2 melangkah masuk kwsn sekolah. tambah2 plak sekolah menengah. budak sekarang xsama cam budak dulu. diorang dah tak takut n tak heran kat cikgu. time kita sekolah dulu2, lain kan? aku kira bernasib baik gak ler coz aku bukan sorang diri kat sini. ada 3 lagik member lain; salehha, kak nina dan zack. dah rezeki kot kami ber4 tercampak kat SMK Tunku Anum nih. Sekolah ni sekolah sukan negeri. means that, budk2 sini ramai yang minat sukan dari belajar...hehehe..... at least they have sumthing to do even though they are not interested to learn. betul tak? but as a teacher i will do my best to encourage them. aku ngajar subjek ICTL (form 1 & 2) dan math form 1. w/pun aku xde minor, tp sebab syarat praktikal at least kena 8-12 waktu per week, so kena la ngajar subjek lain juga. subjek ICTL cuma 4 waktu jer seminggu. sekolah ni bebudak f1 sampai f3 mmg ramai. f1 jer 6 kelas, f2 6 kelas, f3 aku xsure sgt sbb aku xkena ngajar. 1st time aku mula masuk kelas 10 julai. aduhhh....nervous gak la. tp tak over...huhuhu..... budak2 loyar buruk tak usah cakap..... boys.... sabor je la.... part yg aku mls nak wat dlm dunia ngajar ni....siapkan RPH...uwaaaaaa....malasnya haku... dah la kena tulis tangan. tak boleh taip. RPH dah la panjang berjela.... setakat ni, satu RPH 3 page. mau tercabut tangan gue.... yg penting, aku kena pupuk minat dalam bidang ni. sebab aku dah pilih nak jadi cikgu, so i have to accept everything ttg profesion ni. ikhlaskan diri ngajar. moga2 Allah nilai sumer tu. Aminnnn....


minggu lepas cuti sekolah. aku balik KL. seronoknya.... tapi aku lagi seronok nak tunggu hujung tahun. hehehe...cuti sekolah. tp xde gaji arrr.... miskin haku.... wakakakaka..... lagi satu aku bakal pindah rumah.. bestnya dok rumah sendiri. tak sabar aku nak hias. w/pun cuma rumah teres setingkat, aku tetap heppi. ekceli, bnyk plan yg aku nak buat hujung tahun ni. cam bakery, lama dah aku tak buat... tp, slow2 la kan....


anak aku, syafiq dah makin bijak. mulut makin bnyk bunyi. meniru orang tok sah cakap la... aku rasa dia paling suka kereta. asal nampak keter jer, sibuk mulut nak wat bunyi keter. merajuk n manja. hiiii....risau gak aku pasal manja ni. hb aku plak mcm terlalu manjakan dia. xpernah marah. of course aku risau. kalau dia girl xpe, ni boy. takut besar2 esok terbawa2 perangai manja tu, xtahan susah, n tak boleh berdikari. risauuuuuu bangettt.... apa pun aku bnyk2 berdoa. Moga2 Allah jadikan anak aku anak yg soleh. Part pandai joget pun aku risau gakkk...buatnya dia suka muzik n nyanyi...mintak simpang la... minat Quran takpe...kiranya bnyk menda la aku pikir. ermmmm... ni la sifat ibu kan. bnyk sgt pikir. yg bukan2 jer dok nmpk.... aku tak kata kat org lain. aku kata kat diri aku sendiri.... ekekekeke....


aku malas nak ngarut panjang ni. xde mood sgt nak update blog ni. tp sbb lama sgt xupdate, jd aku tulis gak sikit... lupa nak mention, aku dah dpt sorang lg anak sedara baru... nama dia widad nadrah.. aku suka nama tu. manis.... tp baru umo dia 3 hari, dah kena operate sbb salur makanan dia xbersambung dgn usus. sian dia... kecik2 lagi dah rasa sakit.. aku pasti widad is a strong girl. pasti dia akan membesar jd ank yg baik... luv u widad... all the best to u...

Tuesday, July 8, 2008

Program lawatan DPLI ke Perlis

Khamis lepas, aku pegi lawatan ke Perlis. tentatif kami ialah pegi SMK Derma. sekolah kluster. awal2 pagi dah bertolak n sampai sana hampir pkl 9 pagi. Lepas sesi taklimat, kami dibawa melawat ke sekitar sekolah. facilities kat sekolah tu not bad. rasa aku antara the best school la kot. ada 7 wifi point kat sekolah tu saja. makmal, library mmg dilengkapkan dgn komputer n internet. even, utk pentadbiran pun mmg guna full ict teknologi termasuklah sistem kedatangan guru & staff. diorang guna smart card n finger print. aku jadi mc utk sesi taklimat. akhir program, ada sesi bergambar.
Lepas ke SMK Derma, kami ada misi ke Gua Wang Burma. hujan lebat gak waktu on the way ke sana. ada 3 pensyarah yg ikut eksplorasi tu. sebelum sampai ke pintu gua, kami kena berjlan hampir 800 meter, ikut track hutan n panjat bukit. pacat tok sah kira la. penuh kat sepanjang jalan. memang tunggu mangsa jer lalu. waktu panjat bukit tu, 4-5 ekor pacat naik kat kaki aku. apa lagi, sakan la aku dok minta tolong org ni, org tu buangkan pacat. aku memang surrender dgn makhluk Allah yang satu ni, wpun kecik jer badan dia. geli geleman....hiiiii...dgn badan lembik, sejuk2...eeeiiiiii...meremang badan aku....aku geli giler dengan pacat...kalau la dari awal aku tau keadaan sebenar untuk sampai ke mulut gua tu camni, gerenti awal2 aku tarik diri dah... tapi sebab dah terlanjur, redah jer la. mulut aku dok ngok ngek ngok ngek...marah kat pacat... pacat bukit plak besar2 n panjang2...serammm.... lepas keluar dari gua, kena turun bukit plak. memang xleh lari dari pacat. salehha kena gigit 8 ekor pacat, kak nina plak sekor. aku...Alhamdulillah, sempat nampak dan buang... kalau naik kat badan ker, mau aku jerit sakan.

kami bertolak balik ke UUM dah hampir maghrib. sampai UUM pkl 9.30 mlm. then bertolak balik ke jitra. hb ambik aku kat yawata. dia balik awal ke kg. rabu malam khamis dah balik sbb tiket xde. so, terpaksa ambik cuti xtra. xpe la, at least boleh layan si kecik tu. sian dia kena tinggal sehari suntuk. apa nak wat, mama dia bz. hehehe.... sampai rumah, aku terus tido. siap mimpi pacat naik badan aku...sungguh dasat penangan pacat gua wang burma. tak ingin aku ke sana lagi. kalau tak terpaksa, jgn harap la aku nak masuk dalam gua tu. bukan gua yang menakutkan aku, tapi track untuk sampai ke mulut gua tu yang menyeramkan...

minggu ni aku kalut siapkan sumer assignment. next week final exam. hari sabtu pagi aku akan balik kl dgn air asia, balik semula ke kedah naik MAS pada sabtu berikutnya...weken ni memang kena study la. satu habuk apa pun tak baca lagi...huhuhu.... tapi aku percaya that everything will be fine. macam sem lepas, lagi kalut dari sem ni. but still all of us score gak dlm exam. semua dapat 3.5 ke atas. so wonderful. aku pun tak lekeh gak. pointer 3.78. terer tak? jangan mare arrr....sape lagi nak puji aku... kena puji diri sendiri la...

Wednesday, July 2, 2008

Perkhemahan DPLI

Minggu lepas aku sibuk dengan preparation untuk anjurkan perkhemahan bermula 25-28 Jun 2008 di Keda Resort, Bendang Man, Sik. aku n salehha jadi organiser bhgian hadiah dan protokol. best gak pegi sana walau pun cuma tido dalam khemah. aku jadi organiser merangkap peserta. dah 16 org jadi ajk, kang tinggal berapa orang jer jadi peserta. kat sana kami dibahagikan kepada 5 group. group aku diberi nama 'ANT'. dan the best part is, group aku jadi juara keseluruhan program perkhemahan tu. hehehe...tak sangka sungguh sebab group lain pun hebat-hebat belaka. dah rezeki kan..... tiap2 pagi ada inspection khemah. pastu masak pulak bergilir2. aku jadi ketua masak untuk makan malam pada hari ke-2. kelam kabut waktu tu sebab nasik mentah. maklum la masing-masing tak biasa masak dalam kuantiti yang banyak. kiranya malam tu, pakat makan nasi kureng masak...huhuhu....rasanya ada peserta yang sakit perut. tapi, apa nak buat....nama pun perkhemahan...adat la bila jadi camtu.



Malam last tu kami wat bbq. bakar ayam, sosej, dan masak bihun goreng singapore. pastu lepas makan, ada persembahan dari setiap group. macam-macam gelagat yang aku tengok. tapi semua nampak enjoy jer walau pun persiapan yang dibuat memang last minit. yang pasti, takde yang nampak malu2 sebab dah saling kenal mengenal antara satu sama lain. dalam pukul 12 tengah malam, kami dibawa dengan bas ke kolam air panas di hulu legong. tempat tu best, cuma yang tak best sebab malam minggu punya la ramai manusia. dah tu ramai gak la dugong2 jantan n betina yang dok bersidai tepi kolam tu. memang mencemarkan pemandangan. aku tak mandi pun. malas sebab ramai sangat. cuma celup2 kaki and borak2 kosong jer dengan kengkawan lain. berpeluh2 badan macam pegi sauna. dalam pkl 2 pagi, kami bertolak balik ke khemah. esok paginya diadakan majlis penutup. kami bertolak balik pukul 12.30 tengah hari.


Citer Syafiq


Dalam tempoh aku berkhemah, aku memang berterima ksih kat mak aku sebab sanggup jaga syafiq. lama gak tu. 3 malam... kalau mak tak menolong, tak tau la macam mana aku nak buat...


syafiq pulak dah pandai joget bila dengar muzik...ermmm...tak penah plak aku atau sesapa ajar dia. mungkin sebab dia tengok tv kot. pandai sendiri. asal dengar muzik jer, terus joget. hehehe...jangan terbawa-bawa sampai ke besar dah la...tak berkenan aku. kecik2 ni memang la aku suka tengok sebab cute. kalau dah besar, memang aku bebel dah. besar2 esok hafal quran ke, sejuk hati aku....nanti aku try upload video syafiq joget. tengok la kalau dapat... tak janji tau..
video

Monday, June 9, 2008

macam2 kisah...

hari ni cam biasa aku lepak uncle john, jitra. nak siapkan assignment aku yg bertapuk2. kalau dok rumah, memang aku tak boleh nak wat kejer. si kecik tu dah pandai merap. hehehe....budak kan.. biasa la tu..

hari khamis lepas, syafiq demam lagi. pastu siap senak perut, tido menonggeng dia. kata mak aku, cacing mengamuk, tu pasal jadi camtu. jadinya, aku dan mak sama2 xleh lena. dah dia asyik meragam. bila urut2 perut tu, dia diam kejap. seolah2 selesa.... awal malam tu, aku bawa dia ke klinik belakang yawata. doktor fauzi masuk ubat sumbat. tengah malam, suhu dia tak panas sangat, tp sebab senak perut... dia tak leh lena. kesian syafiq...bergolek2 tahan sakit...

esoknya, mak suruh aku mandikan syafiq dengan daun nona + durian belanda. tujuannya untuk lemahkan cacing dalam perut. orang tua2 memang tak berapa bagi anak2 kecik makan ubat cacing sebab nanti lemah badan. aku ikut jer.... petang tu pulak, aku mandikan syafiq dengan daun jolok cacing. daun tu ambik kat rumah kak bushra, jiran sebelah. malam tu, nampak kurang skit la senak perut syafiq. tp, demam dia pulak makin panas. dah 2 malam nampak gayanya aku dan mak sama2 xlena tido... sian mak aku... takut aku kalau2 darah tinggi dia naik.

sabtu pagi, nampak syafiq dah sihat. badan pun dah berpeluh n dia dah main cam biasa. tp malam tu, kami tak boleh tido gak sebab hidung dia tersumbat, selsema....adusssss.... dugaan... kiranya 3 mlm berturut2 aku xleh tido. letih hanya Allah yang tahu.

Pagi Ahad, aku ponteng kelas Tn. Hj. Shuib sebab nak bawa syafiq g klinik, ambik ubat gatal, batuk n selsema. Pastu, lepas hantar syafiq balik, aku drive sorang g uum sebab kelas pkl 2 petang. Tp, betulla kata orang. malang memang tak berbau. sebab terlalu penat, aku boleh terlena waktu sedang drive. waktu tu dah dekat highway menuju ke uum. aku kat lorong kiri. keter aku terbabas masuk lorong sebelah kanan, dan bergeser dengan divider jalan. calar dan kemek skit keter aku. aku tersedar dari tido pun bila keter dah geser. nasib baik aku tak panik sangat. Ya Allah...kecut perut aku. Syukur... aku selamat dan tak cedera. Nasib baik jalan waktu tu kosong, takde kenderaan. Cuma aku perasan ada bas sekolah je kat belakang, tapi agak jauh la dari keter aku. Memang aku bersyukur sesangat....

Keter aku yang calar

Sampai kat UUM, aku park keter kat fakulti. Then, aku keluar and tengok keter aku. Aku call asben, nangis2. Aku say sorry sebab keter tu calar teruk sebab aku. Tapi asben tak marah pasal keter tu, dia marah aku drive sorang n dalam keadaan ngantuk. Asben cakap nasib baik takde apa2. Dia suruh aku ponteng kelas petang tu n tidor kat mana2. Nyawa lagi penting kata dia. So, aku g surau fakulti, solat zohor n tido kat surau tu sampai petang. Waktu balik, aku ajak kak nina naik keter dengan aku. takut kalau2 aku buat kesilapan yg sama, sebab aku letih sesangat. aku tak sedar time bila mata aku terpejam.... ni memang pengajaran untuk aku. lain kali, tobat dah...tak nak wat lagi....

Saturday, June 7, 2008

minyak oh minyak....

memang hampes kerajaan pimpinan pak lah n the gang. ber'hati kering' sungguh. ada ke naikkan minyak sampai 78 sen sekaligus. pas ni rakyat marhain cam kami nak makan apa? dah la gaji seciput jer... boleh tak sekali sekala ko memerintah guna akal kat kepala? bukan suruh engkau guna kepala lutut! engkau n kroni2 engkau suruh rakyat berjimat cermat, makan ubi kayu, naik basikal, then engkau mula dulu lah....kepimpinan melalui teladan... pas ni majlis2 rasmi kerajaan xyah makan mewah2 kat hotel, hidangkan jer ubi kayu rebus cicah kelapa parut. then kalau ada apa2 urusan personal atau rasmi, tak yah dok berlagak naik keter import dan mewah, naik jer keter proton saga ker, tak pun motor honda cup ok gak. tapi, kalau nak lagi berkesan suruh rakyat berjimat, engkau sendiri kayuh basikal p n balik kejer... amacam pak lah n the kroni... sanggup ker.... tengok muka engkau jer aku tau n pasti, engkau takkan sanggup punye... cakap tak serupa bikin, cakap memang la senang..


for your information pak lah, engkau tak nampak ke rakyat kat mesia ni semua dok jimat cermat. makan pun ala kadar jer. ni minyak naik, mungkin makan sehari sekali kot... tak pun makan megi hari2. engkau apa tau? engkau mewah, kaya-raya, mana rasa apa yang kami rasa. engkau makan free, rumah free, bil2 sumer free, minyak free, tol free... seolah2 sumer tu bapak engkau yg punya. suka-suki jer engkau naikkan harga minyak... engkau tak fikir ke, hidup orang susah akan makin susah pasni... lain la engkau... makin hari makin banyak reter... engkau gula2 kan orang kampung dengan kenyataan 'terpaksa'... waaaahhhh...hebat.... maka orang2 yg separti dengan engkau mengangguk sakan dan cuba utk berjimat...dah pemimpin suruh... depa bukan sengaja...huh....


kepada penyokong umno, sebab korang sume jadi camni. kalau pilihanraya lepas korang cuba tukar pemimpin, tentu tak jadi camni. kalau korang jer yg kena tanggung beban, ok la...maklum...korang kan kayoooo.... ni memang hadiah paling berharga yg pemimpin korang kasi kat kita semua....haaa....angguk lagi. pasni, kalau depa kasi najis pun, korang angguk gak lagi... eeeeiiiiii....geram aku. weiiii..pikir dengan waras la. tok sah dok ber'iman' dengan tv, radio n paper umno tu. hampa try baca harakah, banyak info yg tak keluar dalam media umno ada lam ni... ini tak, pak lah cakap apa, korang angguk sampai cecah tanah... Allah bagi akal kat korang... pikir sikit... hidup korang makin senang ke sekarang? korang tengok pemimpin korang, tengok rumah depa... tengok kereta depa... korang ada ke harta camtu...kalau ada tu, aku memang xleh nak cakap apa2 la. mungkin sebab tu korang buta. tp, bg yg xdak tu, ermmmm.... cuba2 berubah angin plak. takkan nak naik kapcai jer sepanjang zaman. try RXZ plak ke....tak boring ke... sudah2 la penyokong2 umno sekalian.... tepuk dada, tanya diri.... sampai bila nak lagu ni...


hambik korang...panjang aku membebel... tapi aku betul2 serius... tolong la pikir wahai penyokong2 umno sekalian.... demi masa depan kita dan generasi akan datang.

Tuesday, May 27, 2008

Aduhai anak mama…..

Cerita ni aku tulis pada 24 Mei 2008. Tak sempat nak upload. Tulis kat pc jer. internet pun problem gak sejak 2 menjak ni.. tu yg lagi malas aku nak online.


Hari ni memang aku penat giler. Tak cukup tidor sebenarnya. Syafiq tido pukul 3.15 pagi. Mula2 dalam pukul 8.30 dia dah tido. Ingatkan berterusan sampai pagi la. Tup..tup..lebih kurang pukul 10 lebih camtu, dia nangis minta susu. So, aku bancuh dan bagi dia minum. Lepas minum, dia campak botol susu ke tepi, sambil tu mulut dia tersenyum2…entah apa si kecik ni dok pikir. Tiba2…jeng..jeng..jeng…dia bangun daaaaa…..apa lagi, jenuh aku dan mak aku dok melayan dia. Sampai pukul 3.15 baru nak tido. Bila aku tarik dan baringkan dia, menangis sakan..macam kena cubit..marah sebab dipaksa tidor…aku dan mak sepakat tutup semua lampu, gelap gelita. Cuma nampak cahaya samar2 jer…but u know what? Dia tak heran dan tak takut langsung….emmmm…aduhaiiiii anak mama..sabor je la…dia sibuk nak main dan nak berjalan…tak berenti2 nak jalan….kemaruk la tu…. Huaaaaaa…ngantuknya aku…dah la tu, bila dia tido ingatkan xkan jaga lagi minta susu. Nampaknya, dia tak lupa botol susunya. Berjaga dua kali juga nak susu. Huuuuu…..sabar..sabar…pengorbanan seorang ibu dan seorang nenek….mak aku tu dah la ada darah tinggi. Risau aku bp dia naik sebab xcukup tido.

Syafiq memang tak nyenyak tidornya. Tiap malam mesti dia akan terjaga 3-4 kali minta susu. Kalau lepas minum susu terus lena semula takpe gak, ni kadang2 nangis2 dulu. Puas aku pujuk, baru tidor balik. Purata 1 jam – 1 ½ jam sekali dia bangun. Ya Allah, sebelah siang kat kelas aku memang ngantuk giler. Tak boleh nak concentrate apa lecturer dok cakap. Sebab boleh dikatakan hampir setiap malam aku xcukup tidor. Macam mana nak rasa fresh siang hari… dugaan…but it’s ok. Cuma dugaan kecil dan ringan jer. Aku xkisah sangat. Jgn jadi cam kes seblm ni dah la. Xsanggup aku…

Lagi satu, mungkin dia ada masalah gatal2 kat badan. Tu yang mengganggu dia untuk tidor nyenyak cam baby lain. Macam2 dah kami sapu, ubat makan lagi, still gak masalah tu tak kurang. Berparut badan dia sana sini sebab menggaru. Kesian aku tengok, tapi tak tau macam mana nak tolong. Bila bawa g specialist, doc tu kata itu masalah biasa budak2. it will take quite a long time to recover. Tak boleh expect kita bagi ubat, dia terus lega… xpe akan ku usahakan cara lain pulak. Mungkin cara tradisional... Mana tau, dengan izin Yang Maha Kuasa boleh sembuh kan? Kan?

Tengahari tadi, aku, mak, syafiq, kakak, kak bushra dan 2 org anak dia g makan kenduri kat taman perumahan baru. Dekat jer dengan rumah aku. Kalau jalan kaki, dalam 10 minit dah sampai. Tp sebab cuaca panas terik, aku drive keter ke sana. Kenduri tu sempena penduduk taman tu naik rumah baru. Ramai tetamu yg diorang jemput. Mungkin nak kenal2 penduduk kat sini agaknya. Macam kenduri kawen. Siap pasang khemah…menu yg diorang masak ialah sayur keladi, kerabu mangga, ayam masak merah, gulai daging dan rebung, daging koreng kunyit dan air sirap ais…boleh tahan gak rasanya..yang paling best kerabu mangga la…nyum..nyum.. tak silap aku, 2 ekor lembu tumbang. Dasat gak…untungnya, hari ni kami makan free!! Hehehe….

Itu la yang manisnya bila tinggal kat kampong.. nilai kemasyarakatan dan semangat kejiranan memang sangat tinggi..jauh beza dengan bandar2 besar yang semua orang hanya pentingkan diri sendiri dan sibuk mencari rezeki… tak siapa yang kisah tentang hal kita… kita pun tak boleh ambik tau hal orang lain..kalau tak, nanti di cop suka jaga tepi kain orang… susah kan camtu… kalau ada hal kecemasan ke, tak tau nak minta tolong dengan sape. Ye la..dah jiran kiri kanan pun tak kenal. Sedara mara plak jauh…Macam mana tu ye?

Friday, May 23, 2008

kisah weken...

weken baru ni, hb balik kg. emmm... bestnya ada hb kat sini. biasa klu dia balik, saya akan kosongkan jadual belajar saya. means that, no assignment and no discussion. dah jarang-jarang jumpa camni la kan... program masa weken pun full bila hb balik. lebih kurang pukul 4.30 pagi hari sabtu, hb sampai kat alor setar. aku pegi ambik hb kat stesen bas shahab perdana dengan adik. muahhhh...rindu kat hubby...

kat rumah aku waktu ni, ada ramai orang. tok dan tok wan pun ada. kak intan sekeluarga dari melaka pun dah on the way ke sini. lepas bekfes, dalam pukul 10 pagi, kak intan sekeluarga sampai. riuh rendah gak rumah. anak2 kak intan seramai 4 orang. sumer perempuan. diorang ni memang sukakan budak. apalagi...seronok la anak aku si syafiq tu...ramai dok melayan dia bermain...budak berempat tu asik dok kerumun dia...hehehe... aku plak dengan hb kuar kejap beli ikan untuk masak tenghari. so, menu kami semua tengahari tu ialah kangkung celur, sambal belacan dengan buah kuini, air asam, ayam masak merah, ikan termenung goreng dan kari telur (yang ni kak intan beli). sedapppp...makan ramai2.

anak2 kak intan dok melayan budak kecik ni

petang, aku n hb bawa tok wan g pasar malam kat jalan maarof, jitra. saja nak hilangkan boring tok wan. dia dah sibuk2 ajak hb hantar dia balik. biasa la, nama pun orang tua kan. tak betah agaknya tinggalkan rumah dia lama2. hb promise dia akan hantar tok wan esok pagi. malam, hb bawa aku n syafiq g jalan2 kat jitra. hb g klinik kejap, ambik ubat batuk n selsema. so, pagi2 esoknya tu, kami (aku, hb n syafiq) hantar tok wan balik ke tokai. nampak heppi jer dia bila sampai rumah sendiri...mak ndak dan pak ndak ada di rumah waktu kami sampai. mak ndak dah siap masak tenghari pun. jadi, kami makan tengah hari kat sana.


syafiq mak n bapa sedara dia, alia n najmi (anak mak ndak aku, merangkap sepupu aku). hehe..kecik2 dah ada anak sedara.

pukul 2.30 petang, kami bertolak ke tesco, mergong. tesco ni baru jer dibuka 15 mei lepas. saja nak tengok, barang apa yang murah. bila sampai, orang tak terlalu ramai. hari ahad kan, kedah merupakan hari bekerja. tu pasal tak berapa rami. tapi, parking boleh tahan gak, hampir penuh. lepas dah jumpa parking, kami masuk ke tesco. nmpak macam xde barang yang terlalu murah. harga biasa jer cam kat jitra juga... hb beli brg2 keperluan syafiq siap2. pampers, susu dan nestum. kami bertolak balik dalam pukul 5 ptg. waktu sampai rumah, kak intan dah tengah bersiap2 untuk balik. alahaiii...aku ingatkan dia nak stay kat rumah aku 1 malam lagi. sian plak kat diorang sebab kami xsempat pun nak layan sangat. kalau aku tau diorang stay 1 malam jer, aku n hb mesti akan postpone plan nak ke tesco hari ahad. kami boleh pegi hr isnin. isnin tu cuti wesak.


syafiq baihaqi kat tesco, kecoh...

hari isnin tu, kami habiskan masa bersama kat rumah. cuma pagi tu, kami bawa syafiq g jitra specialist centre. ambik ubat gatal. badan syafiq jadi cam ruam2 merah. dah tu, dia asyik menggaru jer. malam2 pun tak berapa lena tido. sian plak kat dia. then, on the way balik rumah, kami singgah pasaraya aneka untuk beli barang2 yang mak pesan. pastu singgah gerai yang jual ais kacang. hb beli 3 bungkus untuk bawa balik rumah. sampai rumah, kami makan tengah hari. then just habiskan masa bersama. mlm...huhuhu..sedihnya...hb dah nak kena balik semula ke kl. bas pukul 11.59 malam kat shahab. macam biasa, aku hantar hb dengan adik...sian aku n syafiq kena tinggal...

citer syafiq...

sekarang ni syafiq dah pandai jalan jatuh. laju betul dia berjalan. macam dah teror. sedangkan kalau nak kira, dia baru jer jalan sendiri. sebelum ni, kita kena pegang dia sebelah tangan. xcited dia aku tengok. hahaha...budak baru dapat kaki..camtu la..dah setahun 3 bln baru dia jalan. lambat skit..tapi tak kisah la..janji sihat semuanya...bab bercakap pulak, dia dah pandai meniru dan mengajuk apa orang lain cakap. siap sama intonasi lagi...kelakar dan terhibur tengok keletah dia...selera makan pun kusssss semangat...pantang tengok orang makan, mesti dia terus pegi dekat orang tu, nak makan sama...macam2 hal budak ni...dah pandai merap mak tok dan aku sendiri... memang aku betul2 terhibur tengok gaya dia..dah pandai angkat tangan baca doa...mulut bunyi tak berhenti...kecoh sungguh..cuma tak jelas jer apa dia cakap...anak mama..love u so much!!!....

Wednesday, May 14, 2008

Kejadian hari ni

Sebelah kelas aku hari ni, lagi sorang pelajar kena histeria. Hari isnin baru ni pun, sorang pelajar perempuan kena. Ketawa n mengilai2 lagi. Seram juga bila pikir2. Tapi tawakkal jer la.


Lepas habis kelas, aku temankan salehha g kedai jual baju kat Jitra. Kedai AMNI kalau tak silap nama kedai. Salehha minta nak tengok sehelai tudung, niat dia nak beli la. Then, jurujual tu ambik dan siap sound kami kata tak boleh cuba. aku n salehha pertikaikan. Ye la, macam mana nak tau tudung tu muat n tak singkat klu tak boleh cuba? Sambil dia membebel2, jurujual tu cakap diorang serik sebab dah 10 helai tudung rosak gara2 bagi customer cuba. Dah la dengan muka3 suku tu dok membebel kat kami. Jangan la plak dok samakan kami dengan orang yg wat camtu. Aku mula bengang. Then aku cakap kat dia, "Baju pun tak leh try gak ke?" Dia faham aku perli. Dia jawab,"Baju boleh la. Agak2 la". Dengan bengangnya aku smash jurujual tu, "Emmm...klu tudung tu tak leh cuba, macam mana nak make sure sesuai ke tak sebelum beli. Kang beli2, tak muat. Buang duit. Membazir". Pastu, aku wat bodo sambil pura2 belek2 baju kat kedai tu. jurujual tu membebel. dia n tokei kedai tu sama naik. aku cakap kuat2 kat salehha, "jom la kita blah. banyak lagi kedai baju kat sini. tak yah nak berlagak. sombong nak mampus". Bagi aku & salehha, ni pertama dan terakhir kami jejakkan kaki kat kedai tu. emmm... padan la orang melayu berniaga tak larat nak maju. customer service fail. sombong nak mampus. takat jurujual yang ntah tahap mana education dia tu, nak tunjuk lagak dengan kami. huh....dasar penjual bodoh. guna la kepala otak utk pikir, jgn guna kepala lutut. camni ke cara layan customer. utk tokei kedai tu, aku akan war2 kan pada sesape jer yang aku kenal, tak yah la jejakkan kaki kat kedai engkau tu. buang masa dan tenaga jer... eksen. baru kedai baju, klu dia dah buka butik, tak bleh aku nak bayangkan tahap kesombongan dia..macam hebat sangat..boleh blahhhh!!


Then utk coolkan diri, kami naik atas tingkat 3 pasaraya c-mart. aku order kentang goreng n white coffee mocha. salehha plak order jus blended dan kentang goreng. sambil minum, kami bual2 kosong. hehehe...lepas geram dan saja jer seronok2. lepas minum, masing2 balik rumah.


Citer syafiq


Tak de citer yang besar sangat. just nak share gambar ni. suka aku tengok. korang plak rasa macam mana?

Putih muka syafiq, mak tok letak bedak sejuk. siap pegang bunga gitu...pow kat rumah kak bushra, jiran sebelah..."bual apa tu sayang dengan mak tok? heppi jer nampak.."

Wednesday, May 7, 2008

Renungan...untuk insan bernama lelaki/suami....

Tak kisah sama ada ni citer benar atau tak, tapi elok dibaca untuk dijadikan iktibar dan pengajaran:



Ini cerita pasal rakan baik saya. Wife dia kena barah buah dada....dia dah mula cari spare tayar, dapat lak student ipta..muda lagi. wife dia kena buang sebelah buah dada...kawan saya ni dah geli utk bersama dengan wife nya. Bln 12 tahun lepas kawan saya kawin dengan 2nd wife dia yg baru umur 21 tahun....Masa cuti thaipusam hari tu, kawan saya bawa wife no.2 tinggal dengan wife no.1 dan yg paling kejam...wife no.1 kena keluar dari bilik master bedroom..untuk kasi laluan kat wife no.2...kejam kejam...saya sampai sekarang tak boleh terima perbuatan kawan baik saya tu yg halau wife no.1 keluar bilik, walaupun tindakan dia kawin tu..saya tak kisah sangat...tapi jauh di sudut hati saya...memang terasa kejam...sebab wife dia masih sakit dan tak terfikir ke dia pengorbanan wife no.1 jaga dia dulu dan 4 orang anaknya. masa thaipusam tu, saya sempat lah cakap dgn dia kat luar rumah, coz kawan saya tu jiran sebelah rumah- we all sama2 beli rumah masa bujang. saya cakap sampai hati dia buat camtu kat wife no.1, kawan saya marah saya balik,hal rumahtangga dia, saya jgn campur..dah kena camtu....saya malas lah nak bertekak...saya ada gak suruh dia asingkan dua dua isteri...dia tak nak...dia kata payah dia nak berulang alik. lantaklah... ..biar tuhan je balas di atas perbuatan kejamnya ke atas wife no.1.



kawan saya tu sebaya dgan saya umur 35 tahun, wife no.1 kawan saya tu umur 39 tahun. Tua dari kawan saya tu. Masa kawan saya belajar dulu...memula dia dengan wife no.1 sebagai kakak dan adik angkat....wife dia dah kerja sebagai operator kilang...so wife no.1 tu banyak support study kawan saya tu...lepas tu dah jodoh dia orang kawin..mungkin sebab perbezaan umur yg perempuan lebih tua, menyebabkan kawan saya berubah arah.. tak tahu lah saya nak cakap... tapi yg buat saya bengang...ade ke...kawan saya tu....selalu pujuk saya sampai lah ni supaya jadi cam dia...cari no.2... tak sampai hati saya nak duakan isteri tersayang saya tu. saya memula tak tahu gak yg kawan saya tu , bawa wife no.2 dia tinggal sama ngan wife no. 1 masa thaipusam..tapi bila saya dengar kecoh dari rumah sebelah...saya jengoklah... saya nampak kawan saya tengah campak baju2 wife no.1 dari balconi....wife saya sampai nangis bila tengok peristiwa tu...kat bawah..saya tengok...anak2 dia yg 4 org tu dgn maid...menangis2 pungut baju mak dia...kawan saya menjerit2 dari atas balconi..cakap. .."kau org cakap gan mama kau...kalau nak papa jaga sampai mampus...jgn lawan cakap papa..."tak boleh saya bayangkan macam mana perasaan anak2 dia bila dengar papa dia cakap camtu...anak anak no.1&2 perempuan, 3 & 4 lelaki. saya rasa tujuan utama dia halau wife no.1 dan bagi laluan kat wife no. 2 ialah sebab ada jacuzzi dalam bilik utama tu...so...seronokla h dia berendam & mandi sama2 gan wife no.2 dalam jacuzzi tu. saya ingat lagi..saya dengan kawan saya tu...sama2 pi pilih jacuzzi dan pasang kat bilik masing2 dulu...



maaf lama saya nak sambung cerita kawan saya nie. Ini kerana saya sibuk menguruskan urusan pengebumian, dan kenduri aruah wife no.1 kawan saya tu.aruah baru je meninggal dunia pada hari sabtu 25/1/03...sedangkan suaminya - rakan baik saya tiada di malaysia kerana honeymoon dengan wife no.2 ke France. Rakan saya sudah berlepas pada malam 24/1/03 lagi.apabila saya balik rumah setelah menghantar rakan baik saya ke airport changi, Maid aruah call mengatakan yg aruah mengalami sesak nafas...sayak elam kabut ke rumah sebelah..utk bawa aruah ke hospital...sebelum aruah pergi kehospital.. .dgn kepayahan aruah mencium dua anak kembarnya (no.3,4) yg berusia 3 tahun yg sedang tidur. aruah juga berpesan kepada 2 anak perempuan ( no 1 dan 2) yg berusia 6 dan 5 tahun supaya menjaga adik-adiknya. Mungkin aruah dah tahu yg dia akan pergi. Hanya saya dan maid aruah sahaja yg menghantar aruah ke hospital. wife saya menunggu di rumah rakan saya. beberapa kali masa dalam perjalanan aruah berpesan kat saya supaya tolong tengok2 kan anaknya...Saya masa tu hanya menginggalkan pesanan sms kat rakan saya yg isteri sakit kerana rakan saya masih dalam penerbangan. saya juga sempat menelefon abg aruah yg berada di Kluang supaya datang segera .aruah hanya mempunyai dua beradik sahaja, mak& ayah aruah sudah tiada. masa kat hospital, aruah sempat berpesan dengan doktor, jgn lakukan rawatan yg teruk2 kerana dia dah nak pergi...memang sedih masa tu. dah puas saya menangis 2/3 hari ni.masa abg aruah sampai dari kluang ke hospital...aruah masih dalam bilik rawatan....abg aruah terlampau geram bila tahu, adik iparnya pergi melancong. masa tu aruah dah koma dan tak lama lepas tu, aruah pergi dengan tenang. dan abg aruah yg membuat keputusan agar jenazah aruah segera di kebumikan tanpa menunggu kepulangan suaminya.saya dengan abg aruah yg sibuk menguruskan urusan utk mengeluarkan jenazah.



Banyak perkara saya pelajari, seperti mendapatkan pengesahan kematian oleh doktor, lepas tu kena buat laporan kematian di balai polis, dan balai polis mengeluarkan sijil kematian dan permit pengebumian , kemudian dengan sijil kematian dan permit pengebumian, kami terpaksa ke hospital utk pengeluaran jenazah dan juga urusan2 lain. Alhamdulilah utk urusan pengembumian jenazah, jawatankuasa masjid telah banyak membantu saya. semua urusan pengebumian seperti pembelian peralatan, mengali dsbnya diuruskan oleh jawatankuasa masjid. satu malam saya dan abg aruah tidak tidur.dalam pukul 10 lebih 25/1/03 pagi barulah jenazah aruah dapat di bawa kerumahnya dan selepas zuhur jenazah aruah selamat di kebumikan. Suami aruah hanya menelefon semasa jenazah aruah di bawa pulang ke rumah dan saya memberikan jaminan bahawa semua urusan akan saya selesaikan dan supaya rakan saya tu meneruskan percutian, dalam kepala saya masa tu tak de fikir utk marahkan rakan saya tu, hanya yg terlintas utk selesaikan urusan pengebumian sahaja. masa jenazah dirumah anak2 aruah yg no.1 dan 2 dah tahu ibunya sudah tiada, tapi yg kembar tu..sibuk tanya kenapa mama tidur kena tutup..sedih sgt saya. saya hanya berupaya memeluk dua kembar tu supaya senyap...tapi airmata saya meleleh juga.



saya kenal aruah masa saya form 4 di mrsm, masa tu saya saya dan rakan saya sama2 belajar di mrsm. masa form 4 lah rakan saya menjadi yatim piatu kerana bapanya meninggal dan aruah yg selalu menjadi perangsang kepada rakan saya tu. Lepas spm, we all dapat tawaran ke USA. setiap bulan rakan saya tu mendapat kiriman wang dari aruah kak zai tidak kurang dari $100 USD. masa pengebumian saya antara yg menyambut jenazah dari dalam lubang kubur utk diturunkan ke liang lahad. saya memegang bahagian kepala jenazah, dan saya merasakan bahawa aruah sedang menenung saya, sedih masa tu. Masa urusan pengebumian tu, anak2 aruah yg kembar hanya memandang sahaja.Tetapi bila tanah di kambus, barulah yg kembar tu menangis, tapi dipujuk oleh wife saya. suami aruah akan kembali pada hari rabu 29/1/03. dan sehingga hari ni, setiap malam ke empat2 anak aruah tidur bersama sama saya...mereka rindukan aruah mama mereka, dan juga papa mereka. Boleh dikatakan budak2 tu selalu je mengigau bila tidur panggil mama...mama. ..mama... dan saya terpaksa memujuk dgn mengatakan.. .senyap2 sayang...papa ada...dan saya berharap agar Allah..berikan hidayah kat rakan saya tu...supaya dia sedar akan kekejaman dia dan AL-FATIHAH lah kiriman kita semua yg masih bernafas dibumi ini untuk arwah kak zai...

Tuesday, May 6, 2008

syafiq baihaqi demam..

semalam aku tak lena tido. sebaik sampai dari uum, mak cakap kata syafiq demam. so, pas maghrib, terus aku bawa syafiq ke hospital jitra. bahagian emergency. cik ah temankan aku. maklum la, somi jauh..huhuhu...sedey weii.. sampai sana, lepas register kat kaunter hospital, diorang panggil syafiq masuk. bila check, suhu badan dia dah 39 darjah celcius. then, doc suruh pegi ke bahagiam pemerhatian. nurse masuk ubat ikut punggung dan diorang minta akua jeram badan syafiq sampai suhu turun. lebih kurang sejam, suhu badan syafiq dah jadi 37.2 darjah. so, doc benarkan kami balik.

sampai rumah, aku tukar baju n terus jeram syafiq. takut suhu badan dia naik semula. waktu tu, aku dah lupa makan. kesian tengok dia tak bermaya camtu. sampai ke pagi aku dok ulang menda yang sama. tapi, dalam pukul 1-2 pagi tu, suhu badan dia naik mendadak sampai jadi 39.5 darjah. badan syafiq pun tersentak2. tak tau sebab terlalu panas ke apa. waktu tu, Allah saja yang tahu hati aku. berdebar2 dan takut giler. dalam pukul 2 lebih camtu, mak bangun n suruh aku tdo kejap. mak tunggu syafiq plak. so, sempat gak la aku tido dalam sejam camtu. tido2 ayam jer. then, aku bangun semula n tunggu syafiq sampai ke pagi.

pukul 7 pagi, aku iron baju. ada kelas pukul 9 pagi ni. ikut hati, nak jer aku ponteng. mata ngantuk n badan pun letih sesangat. sejak semalam, aku mana sempat rehat. letih dan ngantuk tu tak yah cakap ler... itu la pengorbanan seorang ibu... sanggup buat apa saja untuk keselamatan anak yang dikasihi. "baihaqi, mama sayang baihaqi". suami aku plak jauh, kat selangor sana. waktu tu, memang aku sangar memerlukan suami ku. sedih... sebab terpaksa lakukan semua tu sorang diri. harap2 hari ni, kesihatan anakku akan bertambah baik. kesian dia... kesian juga kat mak aku sebab kena jaga syafiq sorang2. mesti mak pun penat. "baihaqi, nanti say thank you to mak tok". kalau mak tok tak tolong mama, tak tau la macam mana nak buat.

Citer DPLI

sekarang ni aku dah semester 2. bln 7 ni akan mula praktikal. ngeri siottt.... menjejakkan kaki ke sekolah sebagai seorang guru....adehh.. tak bleh nak imagine. exam sem lepas pun, result tak kuar lagi. entah bila baru bleh dpt. lambatnyerrrr... bulan 4 juga ada program bina insan guru (pbig) kat beringin beach resort, langkawi. 5 hari 4 malam. enjoy gak la aktiviti kat sana.
kat atas ni gambar kat langkawi beach resort..

habis pbig, balik kl naik air asia. 1st time aku naik air asia dengan baihaqi. huhuhu....sesuai la nak naik flight untuk penerbangan domestik. murah banyak klu compare dengan mas. cuma yang aku tak berkenan, pramugari dia seksi sangat, dan tak friendly. muka masing2 mencuka jer. tak manis langsung. nampak tak ikhlas jer melayan penumpang2 yang guna service diorang tu. lagi satu, lcct tu jauh giler dari kepong. 2 jam baru sampai... oleh sebab tu juga, aku terlepas flight dari kl-kedah. hampesssss betul. sudahnya, asben beli tiket bas mara liner. 1st time gak la aku naik bas dengan baihaqi dari kl-kedah. takut giler anakku meragam. nasib baik anak mama ni memang good boy. tido banyak sepjg jln... nak tunggu flight esoknya tu pun xboleh sebab pagi2 ahad tu dah ada kelas... nasib..nasib...

Tuesday, March 11, 2008

Tsunami politik melanda…..

Angin perubahan bertiup kencang. Macam aku, takkan selamanya aku nak naik wira. Bosan la….nak plak aku try Honda. Mana tau, aku akan dapat kepuasan maksimum dalam hidup aku. Itulah ibaratnya perubahan politik yang berlaku di Malaysia dalam pilihanraya 8 Mac 2008 yang lalu. Aku juga tunaikan kewajipan aku sebagai seorang rakyat Malaysia. Moto aku, “PAS…dulu, kini dan selamanya”. Hehehehe…..jangan mare arrr BN. Aku curi moto korang. Cuma aku gantikan BN tu dengan PAS jer….Kalau ada rezeki dan diizinkan Allah, satu saat, satu ketika, teringin juga aku nak jadi macam orang lain. Berjuang untuk tegakkan Islam di bumi Allah ni. Tak mengapa takde hiburan, tak mengapa takde bangunan yang tinggi, tak mengapa takde kemewahan hidup, janji masa depan agama sanjungan aku ni terbela. Keselamatan akidah anak cucu aku nanti terjamin. Itu yang aku harapkan.

Pilihanraya lepas menyaksikan kejatuhan BN. Walaupun berjaya menubuhkan kerajaan, tapi mereka tak dapat 2/3 majoriti dalam parlimen. Senang hati aku. At least, diorang tak boleh nak buat sesuatu sesuka hati. Menteri yang paling aku benci, itu Samy Bellu sudah jatuh. Huhuhuh….siaaan kat samy. Nasib baik dia tak gantung diri sebab frust. Jadilah tu samy, sampai bila engkau nak jadi menteri. Dah lama dah engkau hidup mewah. Bagi laluan pada orang lain pula. Bukannya engkau tu hebat pun. Engkau mana ada kejer, cuma satu jer kejer engkau…NAIKKAN TOLLLL…5 buah negeri jatuh ke tangan BA. Kedah, negeri kelahiran aku, perak, negeri kelahiran suami ku, kelantan, negeri sanjungan aku, selangor negeri tempat aku bekerja mencari sesuap nasi, dan last sekali pulau pinang terlepas dari genggaman BN. Sebenarnya, KL pun dikuasai oleh BA juga. Tertarik aku mendengar ungkapan TG Nik Abdul Aziz, “Inilah akibatnya jika manusia tidak mendengar kata Allah”. Ringkas, tetapi mengandungi makna yang cukup dalam dan tersirat untuk dihayati oleh orang2 BN terutamanya yang beragama Islam.

Yang menjadi persoalan, kenapa orang BN masih boleh mengundi orang BN? Kenapa tidak mahu membuka mata, telinga, hati dan akal untuk mendengar dan mempertimbangkan penjelasan dari orang lain? Cuba tenangkan diri dan nilaikan apa yang diperjuangkan oleh BN dan apa yang diperjuangkan oleh BA. BN agung2kan pembangunan? Tapi apa yang kita, sebagai rakyat dapat? Untung? Kekayaan? Emmmm….jauh panggang dari api. Kita tak dapat apa2 pun. Yang dapat cuma cha ya nun alif…tengok KLCC..orang2 BN megah adanya KLCC. Tp takde orang melayu Islam yang mampu berniaga di situ, dan kita rakyat biasa pun tak mampu nak shopping kat situ. Jadi, apa yang kita banggakan sangat?? Tak risau ke dengan masalah social yang dipandang remeh? Masalah murtad yang tiada kawalan? Akidah anak dan cucu kita di masa depan?? Mykad anak kita hari ni tidak ditulis agama anak2 kita. Yang tertulis di situ cuma agama ibu bapa sahaja. Tak sensitive ke kita dengan isu2 tu? Masjid sebagai tempat pelancongan…saya tak setuju langsung. Sedangkan kita yang Islam ni pun, kalau dalam keadaan haid, tidak dibenarkan masuk dan melintasi masjid. Apatah lagi orang2 kafir yang memang sah2 tak pernah mandi hadas sejak dilahirkan… apa, dengan memakai jubah tu, kalis najis ke??? Cuba tanya pada diri sendiri wahai penyokong2 BN sekalian…. Bila difikirkan, sedih melihat kerapuhan pegangan dan iman orang2 Islam hari ni. Itu juga sebab Allah turunkan bala yang tak putus2. Tapi, bila bala menimpa, bukan yang engkar sahaja yang kena, orang yang tak bersalah juga turut terkena tempiasnya. Tolong lahhhh berfikir wahai saudara-saudara ku……semoga Allah membuka mata dan hati kalian untuk menerima perjuangan Islam….

Semoga dengan kejayaan BA kali ni, Allah akan memberi kemudahan kepada mereka untuk memerintah dan menegakkan Islam di bumi milikNya….Insya-Allah….. dan peranan aku, memberi sokongan yang tidak berbelah bagi…TAKBIRRRRRR!!!!! ALLAHUAKBAR!!!!

Sunday, February 24, 2008

susahnya nak jadi seorang pendidik....

buat masa ni, ini yg dapat aku katakan. aku sibuk memanjang. tiap-tiap hari, keluar rumah awal pagi, balik dah maghrib. kadang-kadang syafiq pun dah tido. kesian dia, tak dapat pun nak main dengan aku. ni dah hujung bulan 2, ada sebulan jer lagi then semester 1 tamat. ada cuti seminggu. pastu, sambung next semester. assignment banyak dan bertimbun-timbun. tapi tu la cabaran. tak best gak hidup ni kalau takde cabaran. tahun ni, macam2 cabaran yang aku tempuh untuk bergelar pendidik. terpaksa berjimat gilerrr, terpkasa jauh dari suami, tak boleh melayan anak selalu, terpaksa korbankan tidor malam yang enak. even, kalau weken pun, aku tak sempat nak baring sebelah siang. sibuk bantu mak kat rumah. ye la, dah hari-hari mak aku susah payah jaga syafiq dan uruskan rumah, weken aku plak kena buat semua tu untuk ringankan beban mak. mak pun bukannya sihat sangat. usia pun dah nak jangkau 60. bila la aku dapat senangkan hidup mak....aku harap aku, hb n syafiq akan ingat pengorbanan mak yang tak ternilai ni. kalau mak tak tolong, mesti aku susah. mesti aku tak boleh nak belajar dengan tenang macam ni...dan nasib aku baik juga sebab ada kawan yang dah kawen dan ada anak cam aku. at least, kami boleh kongsi suka duka sama-sama. kami sama2 terpaksa berjauhan dengan suami...hehehe...susah juga ek jaga anak kalau takde suami menolong. aku tak boleh harapkan mak selalu. mak pun nak kena banyak rehat.

semalam, syafiq main-main kat rumah. tiba2 jatuh tersembam. bengkak bibir dia sebab kena permainan kat situ. menangis sakan la...panik kejap aku. tapi, kuat semangat anak mama ni. kejap jer nangis, pastu dah main cam biasa walau bibir masih lagi bengkak. tu la hero mama....kena tabah...

Tuesday, February 5, 2008

28 Januari 2008 - SELAMAT HARI LAHIR SYAFIQ BAIHAQI

Dah genap setahun dah usia anak mama. aku masih terbayang-bayang, setahun yg lalu di Hospital Jitra. Aku bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat aku n hubby...contraction sejak 10 mlm sampai ke pagi...sakitnya hanya Allah yang tahu. aku juga masih terasa-rasa kesakitan yang ditanggung. patutlah Allah meletakkan syurga seorang anak di bawah tapak kaki ibunya. begitu besar pengorbanan seorang ibu mengandung dan melahirkan zuriatnya ke dunia.


syafiq baihaqi, gabungan nama yang indah. permata hati mama dan ayah. nama 'syafiq' tu aku yang cadangkan. 'baihaqi' tu mak aku yg bagi. katanya baihaqi tu seorang ulama. mana la tau, berkat nama tu, Allah izinkan anakku jadi ulama pada masa akan datang. tentulah aku orang yang paling bahagia dan bersyukur atas kurniaan tu. sekarang, syafiq dah pandai merangkak. malas jer dia tu...dia lagi suka menjulur sebab lebih laju. mulut pun dah makin banyak bercakap. kejap2 "tatata....", suka ketawa bila diagah...bahagianya aku tengok dia membesar dengan sihat. dia pun dah pandai berdiri sambil pegang, tak boleh lagi berdiri sendiri...;-)


tapi kesian jugak kat dia, tahun ni aku n hb tak buat special celebration pun untuk dia. ye la, sorang kat selangor, sorang kat kedah, ditambah plak dengan bajet yang tidak mengizinkan...aku dan hb cuma akan membeli hadiah jer untuk dia. "siaaannnn anak mama". pak ngah dan mak ngah dia hadiahkan sepasang baju sempena birthday syafiq. terima kasih kak chik n bang chik. ingat juga kat anak sedara nan jauh ni. hehehe..... nanti la ada masa aku snap gambar syafiq dan hadiah dia. tak sempat sebenarnya....nak update blog ni pun kelam kabut jer buat. jadi pelajar semula lah katakan....


to syafiq baihaqi, mama ucapkan "SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YANG PERTAMA...SAYANGGGG ANAK MAMA"... mama sentiasa doakan syafiq bahagia dunia dan akhirat...

Thursday, January 24, 2008

peristiwa baru...

bulan ni bln yg paling bz lam idup aku. aku balik kedah dgn syafiq n asben. g uum utk register DPLI 3hb jan ari tu. setahun aku kat kedah. mula la idup aku sbg student. kena orientasi 3 hari. tp best gak la kat uum nih. orientasi pun tak pack sgt. sampai pkl 4.30 ptg jer. mlm free. aku siap ulang alik lagi dr rumah ke uum. register masuk asrama YAB, tp tak dok situ pun. penyelaras program kami En. Rosli. dia memang best n baik hati. caring pasal kami, 38 org nih. satu course jer kat sini, ICT. syafiq dok rumah dgn mak njang dia. bila mak balik mekah 15 hb nanti, mak plak jaga syafiq dgn cik ah. best la syafiq, ada 2 penjaga. syafiq tolong teman kan mak tok. tak la mak tok sunyi sangat. aku plak, hari2 berulang dari rumah kepala batas ke uum. kongsi keter 3 orang. aku, salehha n kak nina. aku parking keter wira merah aku tu kat rumah salehha, then naik keter dia ke uum. aku tak berani lagi nak bawa diorang sumer. maklum la, pemandu amaturrr...lagi pun jimat minyak skit...aku kira2, kalau sorang jer berulang, rm300 untk minyak setiap bulan. sengkek...dah la elaun aku jauh beza dgn gaji aku sblm ni. huhuhu......kelas aku dari ahad sampai rabu. khamis sampai sabtu takde kelas. best!!! tp, discussion group bnyk. tujuh subjek sem ni, tujuh group.....tu kureng best. aku tak berapa suka group bnyk2 ni sbb aku dok luar. kalau dok asrama cam org lain, xde mslah sgt. tak kisah la. yg penting, aku akan wat yg terbaik ikut kemampuan aku.
Citer syafiq
Balik kedah, syafiq batuk n selsema. mungkin sbb habuk n cuaca yg bertukar. maklum la, sblm ni dok lam hutan, la ni dok kat kg, panas kering...dekat seminggu gak la baru ok. dah lega selsema n batuk, mai penyakit sembelit pulak. adoiiii...sian syafiq. satu-satu masalah. nak berak sampai kena korek, keras sgt najis dia. ni dah seminggu lebih sembelit. jenuh bagi minum air bnyk2, buah pisang la, betik la, still sama gak. mungkin nak kena tukar susu plak. hari ahad baru ni, dia terjatuh. tersembam mulut dia kat simen. luka n berdarah banyak. panik gak aku. terus chaq n kak chaq bawa aku n syafiq ke klinik. tq very much chaq n kak chaq. sanggup susah payah walau pn waktu tu diorang dah nak bertolak blk kl. nasib baik doc kata tak sampai kena jahit. ntah macam mana leh jatuh. benda nak jadi kot....